Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Het Vogelmeisje – Marloes’ Farm Sanctuary Blog (2)

19-07-2017

Marloes heeft nooit veel met vogels gehad. Ze respecteert ze en eet ze dus niet op. Maar zou ze met hen ook vrienden kunnen worden?

Na een reis van meer dan 14 uur met vliegtuig, bus en taxi, kom ik eindelijk aan op Woodstock Farm Sanctuary. Ik klop aan bij een grote rode schuur en word begroet door een andere stagiaire: een klein, vrolijk kijkend meisje met kort zwart haar. “Hi, ik ben Rebecca, welkom. Je kunt je koffer op dat golfkarretje zetten, dan breng ik je naar ons huisje.” Terwijl Rebecca en ik op het golfkarretje zitten rijden we langs de verschillende dierenverblijven. Ik zie een grote schuur met geiten en veel kleinere verblijven met kippen en kalkoenen. “Daar wonen de kalkoenen,” wijst Rebecca me. “Kalkoenen zijn mijn favoriete dieren. Ze zijn zo knuffelig. Ik spendeer het meeste van mijn vrije tijd met hen.”

rebecca woodstock farm sanctuary

Rebecca en Picasso

Op mijn eerste dag als stagiair is Rebecca ook diegene die me inwerkt. Terwijl we de waterbakken in alle verblijven schoonmaken, blijkt dit voor haar een uitstekende gelegenheid om me nog meer over de vogels te vertellen. “Dit is Picasso”, vertelt ze, terwijl ze naar een haan wijst. “Hij wordt graag geaaid, vooral over zijn kam. Dit is Loren”, zegt ze, naar een kalkoen wijzend. “Zij probeert altijd de andere kalkoenen te versieren, zoals mannetjes kalkoenen dat normaal gesproken doen. En dit is Shiva. Hij is de zoon van Princess, de kip die ik je vanochtend liet zien. Zij had stiekem haar ei verstopt. Dit is Dani, zij wordt altijd jaloers als je teveel aandacht geeft aan de andere kalkoenen. Pas op voor Marly, zij kan je nogal eens pikken.”

Aan het einde van de dag duizelt het me. Woodstock Farm Sanctuary huist meer dan 250 vogels en het grootste deel van mijn werk bestaat uit het verzorgen van hen. Rebecca lijkt al hun namen te kennen. Hoewel ik zelf opgegroeid ben met kippen, heb ik nooit een persoonlijke band met ze gehad. Kippen hadden we voor de eieren en misschien omdat ze leuk zijn om naar te kijken, maar niet om vrienden mee te worden. Ik had bovendien altijd geloofd dat kippen ‘domme beesten’ waren. De moed zakt me in de schoenen. Ik heb lang niet zoveel liefde voor vogels als die andere vreemde stagiaire. Ik eet geen vogels, maar ik heb ook niks met ze. Hoe ga ik het hier in godsnaam 10 weken uithouden?

Rebecca daarentegen lijkt geobsedeerd door de vogels. Ook na het werk houden haar  vogelverhalen niet op. “Ik vind het altijd zo leuk als de bezoekers druiven aan de Caligirls (groep kippen uit Californië) mogen geven! Ze doen dan van pok”, waarop Rebecca imiteert hoe de kippen een druif eten. Ook de kalkoenen worden regelmatig geïmiteerd: “Vandaag maakte Sophie weer dat prachtige geluidje: kluuk kluuuk kuuk.”

Ik doe toch een poging doen om vriendschap met de kalkoenen te sluiten. Ik loop hun buitenverblijf in en ga op de grond zitten. Een aantal kalkoenen loopt mijn richting op en ze drukken zich tegen me aan. Met hun prangende blikken staren ze naar mij. Ik heb geen idee hoe ik deze dieren moet aaien. Wat willen ze van me? Met een beklemd en ongemakkelijk gevoel vlucht ik hun verblijf weer uit.

Een week later zit Rebecca’s stage erop, zij was al twee maanden voor mijn komst begonnen. Haar vertrek laat een stilte achter, die ook de andere stagaires opmerken. Terwijl ik langs het kalkoenenverblijf loop zie ik Dani bij het hek zijn. “Zouden de kalkoenen Rebecca missen?” vraag ik me af. Een andere stagiaire, Erin, komt bij me staan: “Rebecca vertelde me dat ze het fijn vinden om onder hun vleugels geaaid te worden, maar dat is mij nog nooit gelukt.” “Laten we het nog eens proberen” stel ik voor. Samen gaan we het kalkoenenverblijf binnen.

Terwijl ik in het gras ga zitten komt Dani naar me toe. Oké, aaien onder haar vleugels dus. Voorzichtig krabbel ik haar in de buurt van haar vleugels. Dani doet haar vleugels een beetje omhoog en zo kan ik mijn handen er onder leggen. “Je doet het, je doet het” roept Erin enthousiast. Tot mijn verbazing begint Dani een spinnend geluidje te maken. Langzaam en duidelijk genietend sluit ze haar ogen. Ik begrijp Rebecca weer een beetje meer.

marloes met kalkoen

Marloes met kalkoenen Dani, Sophie en Loren

Rebecca en het werk op Woodstock Farm Sanctuary hebben mijn beeld over kippen en kalkoenen veranderd. Door op de boerderij te werken en voor de dieren te zorgen leer ik ze kennen als individuen. Langzaam leer ik meer namen en weet ik wie wie is. Ik leer persoonlijke eigenschappen herkennen en wordt geraakt door hun eigenheid. Rebecca’s verhalen hebben me geholpen om de vogels beter te leren kennen en hoe beter ik de vogels leer kennen hoe meer ik Rebecca’s enthousiasme begrijp. Het enthousiasme dat me eerst bevreemdde is deel van mij geworden. De stilte die Rebecca achterliet wordt langzaam maar zeker door mij en de andere stagaires opgevuld met onze eigen vogelverhalen. Verhalen over de schoenenfetish van haan Clyde, over de schattige piepjes van kuikentje Hope en over de slimme trucjes van haan Rory.

Inmiddels betrap ik mezelf erop sommige kippen net zo passievol te begroeten als Rebecca dat eerst deed. Ik heb nu zelf een hoop vogelverhalen verzameld die ik graag hier zou willen delen. Maar meer daarover in een volgende blog!

 

Lees ook Marloes' andere blogs uit Woodstock Farm Sanctuary:

  1. 1. Heropvoeding
  2. 2. Het Vogelmeisje

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...