Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

“Waarom veganist?” en andere vragen van omnivoren

11-09-2017

Nu je meedoet aan de VeggieChallenge, heb je het vast al wel eens meegemaakt: mensen die je vragen stellen over plantaardig eten. Soms zijn dit leuke vragen die duidelijk uit interesse worden gesteld. Maar soms kunnen het ook vragen zijn die aanvallend overkomen of juist ongeïnteresseerd. We zetten een paar veel gestelde vragen met antwoord op een rij, zodat jij voortaan kunt uitleggen waarom veganist zijn helemaal niet moeilijk is.

“Maar planten hebben toch óók gevoel?”

Nee, planten hebben geen gevoel. Het grote verschil tussen planten en dieren is dat dieren een zenuwstelsel hebben en in staat zijn pijn en emoties te ervaren. Planten kunnen dit niet.

“Wat zou je dan doen als je op een onbewoond eiland zat, en je wel vlees móest eten?”

Dit is een typisch voorbeeld van een vraag die zó hypothetisch is dat het eigenlijk niet eens de moeite waard is om hem te beantwoorden. Maar toch: Als er dieren op dat eiland zouden leven, dan zouden die ook iets eten. Ik zou zoeken naar wat zij eten en dat zelf ook eten. Ook zal er waarschijnlijk zeewier in de zee rond het eiland groeien, wat je prima kan eten.
Waarom veganist - Veelgestelde vragen van omnivoren

“De mens is toch gemáákt om vlees te eten?”

De mens is geëvolueerd vanuit de plantenetende aap, naar de omnivore mens. Het heeft de mens een voordeel geboden, want op deze manier had de soort een hogere overlevingskans, omdat er in tijden van schaarste meer voedselbronnen konden worden gebruikt. Vandaag de dag is dat totaal irrelevant. We hebben meer dan genoeg eten in de westerse wereld en voor onze gezondheid hebben we helemaal geen dierlijke producten nodig. We hebben nu juist de luxe om te kunnen kiezen wat we eten. Men leefde in de oertijd ook in grotten, maar jij woont ondanks dat toch ook liever in een huis?

“Wat moeten we met al die dieren, als iedereen veganistisch zou worden?”

Het zal nooit gebeuren dat iedereen van de ene op de andere dag volledig plantaardig eet. Het zal dus ook niet gebeuren dat we ‘ineens’ met een hele veestapel zitten die plotseling nutteloos is geworden. Als het gebruik van dierlijke producten langzaam afneemt zal het fokken van dieren ook afnemen. Die dieren zijn er namelijk alleen maar omdat ze gefokt worden voor consumptie. Als dat niet meer nodig is, zullen de dieren en in de eerste plaats al helemaal niet zijn en is er dus ook geen probleem.
waarom veganist - zuivel

“Wat is er dan mis met zuivel?”

Er kleven een aantal nadelen aan het consumeren van zuivel. Een koe geeft alleen melk als zij net en kalf heeft gekregen. Daarom worden koeien zodanig kunstmatig geïnsemineerd dat zij gedurende het hele jaar melk geven. Het kalf wordt na de geboorte weggehaald bij de moeder. Je kunt je wel voorstellen dat dit proces veel dierenleed met zich meebrengt. Naast het dierenleed is het produceren van zuivel ook niet bevordelijk voor het milieu. Om 1 liter koemelk te produceren is 500 liter water nodig, terwijl dit voor sojamelk maar de helft is. Tevens blijkt dat de zuivelindustrie verantwoordelijk is van heel veel CO2 en dat koemelk niet zo goed voor de gezondheid is als veel mensen denken. Gelukkig zijn er genoeg lekkere plantaardige alternatieven voor koemelk en zijn eieren in bijvoorbeeld gebak, makkelijk te vervangen. In de receptendatabase van de VeggieChallenge vindt je hoe je bijvoorbeeld taarten kunt bakken zonder ei te gebruiken.

“Hoe kom je dan aan je eiwitten?”

Net zoals de dieren hun eiwitten uit plantaardige voeding halen, kunnen ook mensen op deze manier aan hun eiwitbehoefte voldoen. Er zijn namelijk een hele hoop plantaardige producten die eiwitten bevatten. Met een gezonde en gevarieerde plantaardige voeding hoef je geen eiwittekort te hebben. In ons artikel over eiwitten staan de belangrijkste plantaardige eiwitbronnen voor je op een rij.

Is veganistisch eten niet veel duurder?

Veel mensen denken dat veganisten naar natuurvoedingszaken en biologische supermarkten moeten om hun voedingswaren te halen. Dit is echter absoluut niet noodzakelijk. Elke supermarkt in Nederland verkoopt plantaardige producten zoals natuurlijk groente en fruit. Maar ook noten, zaden, granen , peulvruchten en rijst zijn gewoon plantaardig. Verder verkopen de meeste supermarkten tegenwoordig ook sojaproducten als ook sojamelk en zijn er steeds meer alternatieven voor koemelk te vinden, zoals noten- en rijstmelk. Natuurlijk zijn er ook steeds meer vleesvervangers die volledig vegan zijn te verkrijgen. Omdat vlees vaak het duurste onderdeel van de maaltijd van een omnivoor is, zal het vervangen van het vlees niet zo snel voor een grotere uitgaven aan voedsel zorgen. Net als voor elk eetpatroon geldt dat een plantaardige maaltijd net zo goedkoop of zo duur kan zijn als jezelf wilt.

Waarom doe je niet iets voor mensen i.p.v. voor dieren?

Door geen dierlijke producten als vlees en zuivel te consumeren bespaar je niet alleen de levens van deze dieren. Je draagt ook bij aan het welzijn van ons mensen. De vlees- en zuivelindustrie veroorzaakt bijvoorbeeld veel uitstoot van broeikasgassen wat slecht is voor het milieu. Ook verdwijnen er natuurgebieden wat slecht is voor de biodiversiteit, en zorgt het voor bodemerosie en watervervuiling. Dat natuurgebieden verdwijnen komt met name doordat ons vee gevoerd moet worden. Dit gebeurd voornamelijk met krachtvoer als soja. Dit soja kunnen wij mensen gewoon eten, maar 70% van alle soja in de wereld is bedoeld voor ons veevoer. Er zijn bovendien veel kilo's soja nodig om slechts één kilo vlees te kweken. Ook is ontzettend veel water nodig om een kilo vlees op je bord te krijgen. Voor een kilo rundvlees is zo'n 3000 liter water nodig. Het water en alle grond die gebruikt wordt voor het telen van de gewassen zou ook direct door mensen gegeten en gedronken kunnen worden. Wetende dat veel van onze mede-aardbewoners in honger leven en met water tekort kampen, zou het links laten liggen van dierlijke producten naast goed voor het welzijn van de dieren, ook enorm bijdragen aan het welzijn van veel mensen.    

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...