Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Seitan, you said?

28-05-2015

Seitan is één van de meest veelzijdige vleesvervangers. Eén probleem: de meeste mensen kennen het nog niet. Ondanks zijn relatieve onbekendheid mag dit ‘tarwevlees’ zeker niet kan ontbreken in je culinaire repertoire als beginnende veggie. Want iedereen die een goed bereide seitansteak geproefd heeft, zal het bevestigen: het is hartstikke lekker!

Seitan stoofschotel

Seitan, wat is het?

Seitan maak je van de gluten uit tarwe of spelt, die kruid je en kneed je kort tot er een elastisch deeg ontstaat met een structuur die doet denken aan vlees. Je kunt het kant-en-klaar kopen bij natuurvoedingswinkels of de toko, maar het is zeker de moeite waard om het zelf te maken! Het kost je ongeveer 10 minuten en daarna kook, bak of stoom je en breng je jouw zelfgemaakte burger, reepjes of wokstukjes op smaak.

Waar komt seitan vandaan?

Heb je wel eens ‘mock meat’ gegeten in een Chinees restaurant? Dan is de kans groot dat dat jouw eerste seitanervaring was. In Chinese en Viëtnamese restaurants wordt vaak ‘mock eend’ of ‘mock kip’ geserveerd. Een alternatief voor eend of kip gemaakt van seitan en erg lekker met pinda’s of champignons. Wist je dat in China 'tarwevlees' heel normaal is als ontbijt, samen met gekookte rijstpap?

seitan vers

Meer dan 1000 jaar geleden werd seitan in China en Japan bereid door Zen Boeddhisten, als vervanger voor vlees of vis. Samen met tofu maakt seitan deel uit van de Boeddhistische Viëtnamese keuken, die sterk werd beïnvloed door China. De Westerse vegetarische en veganistische keuken heeft deze vleesvervanger vrij recent ontdekt. Omdat het barstensvol eiwitten zit is en met de juiste kruiden de smaak en textuur van vlees imiteert is het de perfecte vervanging voor vlees. Vele vegetariërs en veganisten vinden seitan lekkerder dan tofu of tempeh.

Waarom seitan geweldig is voor je lijf

Het woord Seitan is dan weer Japans. “Sei”- betekent: “zijn, worden, gemaakt van” en “tan” betekent “eiwitten”. Vrij vertaald is seitan dus: “gemaakt van eiwitten”. En eiwitrijk is het zeker! Zelfs in vergelijking met vlees scoort deze eiwitkampioen hoog in de ranking. 

seitan eiwitten grafiek

Bron: maya-seitan.be

Daarnaast bevat deze vleesvervanger - in tegenstelling tot vlees- helemaal geen cholesterol en slechts een heel klein vetpercentage. Ideaal als je wel van een lekkere umami-smaak houdt, voldoende eiwitten wil binnenkrijgen en graag je tanden zet in vleestextuur, maar dit liever niet terugziet op de weegschaal.

seitan vetten

Bron: maya-seitan.be

Maar wat maak je dan met seitan?

Wat wij erg leuk vinden is de veelzijdigheid en het feit dat de structuur van seitan erg op vlees lijkt. Je kan er een burger of steak van maken. Of je legt hem tussen een panini- of pitabroodje om vlees of vis te vervangen. Ook verwerkt in pasta of op een pizza is de gehakte versie erg lekker. Denk maar aan een vegetarische bolognesesaus.

In onze receptendatabase vind je zeker inspiratie voor een lekker gerecht.

Hoe maak je zelf seitan?

Eigenlijk is het recept erg simpel. Je neemt een pak tarwegluten. Je kneedt het met water, sojasaus en kruiden. Vervolgens stoom of kook je het. Kneden tot een steak, in reepjes snijden of vermalen tot gehakt. In een pan, en klaar!

Ok, zo simpel is het misschien nog net niet :) En de eerste keer dat je zelf seitan maakt, kan het nog wel eens mislukken. Gelukkig is het dan wel nog prima bruikbaar als gehakt. Met dit recept van Vegetus zijn je slaagkansen op de perfecte burger aanzienlijk hoger. 

Wil je het nog makkelijker? Deze instructievideo van onze Belgische collega's van Veganistisch Koken legt stap voor stap uit hoe je te werk gaat.

Waar kan je de lekkerste seitan kopen?

De basis voor seitan, glutenmeel, kun je kopen bij molens, toko’s, online en in de natuurvoedingswinkel. Let goed op dat het glutenmeel een juist percentage gluten bevat (minimaal 75%), anders kan je er geen stevige massa van maken. Dit test je door een klein beetje meel tussen vochtige vingers te rollen. Als er kleine rolletjes ontstaan kun je aan de slag! Het glutenmeel van het merk Yi Feng, te koop bij de toko, bevat niet genoeg gluten en is dus helaas niet geschikt.

seitan de hobbit

Koop je toch liever de kant-en-klare versie? Dan vind je in de biowinkel allerlei variëteiten. Zo heeft bijvoorbeeld De Hobbit vers seitangehakt, -reepjes en -schijfjes dat ideaal voor een eerste kennismaking.  Deze zijn oa. te koop bij Ekoplaza en bij de biowinkels van Odin. Het is ook in potten te koop, maar de textuur van dit ingemaakte type kan soms nogal taai zijn in vergelijking met de verse of zelfgemaakte versie.

spaghetti bolognese seitan vegan

Inspiratie en recepten:

  • Makkelijke gemarineerde spiesjes 
  • Italiaanse worstjes van Vegetus 
  • Geschreven door: VLV
    Viva Las Vega's maakt vega eten makkelijk, lekker en leuk voor iedereen.

    Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee en win

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...