Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Tien badkuipen vol water besparen

03-09-2017

Als vegan kun je lekker lang douchen en tóch veel water besparen. Klinkt haast too good to be true, nietwaar? Toch is het waar: door plantaardig te eten bespaar je meer dan 1300 liter water per dag! Dat zijn meer dan tien badkuipen vol, of genoeg om ruim drie uur te douchen (niet dat we je zouden aanraden dat te doen natuurlijk). 

Hoe dat kan? Sowieso kost de productie van voedsel altijd veel water. Veel meer dan wat we vanuit onze huizen het riool in spoelen. Zo'n tweederde van je totale waterverbruik komt door het voedsel dat je eet. Planten hebben immers water nodig om te groeien, en voor vlees moet een dier weer een hoop planten eten. Ook bij de verwerking van producten in fabrieken is vaak veel water nodig.  En je raad het al: voor dierlijk voedsel, vooral vlees en kaas, is verreweg het meeste water nodig. Je kunt dus enorm veel water besparen door plantaardig te eten.

water besparen - waterverbruik van verschillende voedingsmiddelen
Waterverbuik (liter/kg) van verschillende soorten voedsel

Om een beetje een idee te geven van het verschil geven we je waterverbruik voor tarwe en rundvlees. Waar tarwe 900 liter water per kilo nodig heeft, spant rundvlees de kroon met 16.000 liter per kilo. De productie van 1 kilo rondvlees vereist dus zes olympische zwembaden vol met water! Maar niet alleen het stoppen van het vlees van dieren zorgt ervoor dat we water besparen. Voor de productie van bijvoorbeeld koemelk is drie keer zoveel water nodig als voor de productie van sojamelk.

Waterschaarste

Is water besparen dan zo hard nodig? Jaarlijks hebben 4 miljard mensen minstens een maand per jaar last van waterschaarste. Een half miljard mensen struggelen zelfs het hele jaar door met dit probleem. En dan te bedenken dat we een groot deel van ons drinkbare water gebruiken om vee van drinken te voorzien en voer voor deze dieren te laten groeien.

Water besparen

Volledig plantaardig eten draagt dus enorm bij aan het besparen van water. En dan hebben we het nog niet over de hoeveelheid broeikasgassen als CO2 en methaan die de veehouderij uitstoot. Dan valt een kwartiertje douchen ‘s ochtends wel mee toch?!

Geïnteresseerd in nog meer voordelen van plantaardig eten? Kijk dan bijvoorbeeld één van deze inspirerende documentaires op Netflix.

Wil je graag plantaardig eten, maar weet je niet zo goed hoe? Met de recepten van de VeggieChallenge wordt het een stuk makkelijker!

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...