Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Dit wordt GROOT in veganisme in 2018

22-12-2017

10 voorspellingen over het komende plantaardige jaar


De foodtrendwatchers lijken het eens: vegan is een trend waar we ook in 2018 flink van zullen horen. Vegan en flexitarisch eten spelen al meerdere jaren op rij een hoofdrol in het
Mintel Global Food & Drink Trends Report.  Dat is in de nieuwste editie niet anders. Mintel verwacht “verdere expansie van vegetarische, vegan en andere plant-focused concepten.” Unilever voorspelt in haar jaarlijkse trendrapport dat “plant-based dining” één van de vijf grote foodtrends van 2018 zal worden. Het 2018 Food & Beverage Forecast van Baum + Whiteman wijdt zelfs een heel hoofdstuk aan ontwikkelingen op de plantaardige markt in de VS.


Ook wij van Viva Las Vega's (binnenkort ProVeg Nederland) hebben onze glazen bol tevoorschijn gehaald, en wagen ons aan de volgende voorspellingen:

 

1. Vegan ijs overal 

Geloof ons maar: komende zomer lik jij op het strand gewoon een vegan roomijsje. IJs was in 2017 al één van de snelst groeiende categorieën binnen de plantaardige markt. In 2018 komt het vegan ijs van Ben & Jerry's ook naar Nederland, en het zou ons niet verbazen als andere ijsfabrikanten dit voorbeeld gaan volgen.

2. Vegan pizzakaas is going to stick

2018 wordt ook het jaar van vegan pizzakaas. Wij verwachten in Nederland een doorbraak van vegan pizzakaas naar mainstream pizzeria's en pizzaketens, zoals we die de afgelopen jaren al in Engeland en Israël zagen. Ook de kwaliteit van vegan pizzakaas zal toenemen.

3. Vegan op de kaart

Restaurants en snackbars zullen meer veganistische en vegetarische snacks in het menu opnemen, en extra opties voor vegans invoeren zoals sojamelk, vegan kaas en vegan mayo. De term 'vegan' zal ook steeds vaker op menukaarten verschijnen, nu de horeca merkt dat deze meer klanten aantrekt dan afschrikt.


4. Vegan distributie wordt volwassen

Groothandels gespecialiseerd in vegan eten zullen het voor de foodservice industrie makkelijker maken om aan kwalitatief goede vegan producten te komen. Hierdoor zal ook de druk op de traditionele groothandels toenemen om het huidige karige aanbod uit te breiden.

5. Meer vegan gemak, gewoon bij Albert Heijn

Het aanbod in supermarkten zal verder toenemen, en met steeds duidelijker aanduidingen om veganisten en flexitariërs te bedienen. Daarbij komt er ook meer aandacht voor kant-en-klaarproducten. De in 2017 gestarte trend van 100% vegan schappen zal verder doorzetten. Steeds meer nieuwe vleesvervangers zullen veganistisch zijn.

6. A Perfect Day is coming

De gecultiveerde melk van Perfect Day zal naar verwachting in de loop van 2018 de Amerikaanse markt bestormen. Deze koemelk zonder de koe, geproduceerd door gistcellen, heeft de potentie om op termijn de zuivelindustrie uit de markt te prijzen. Ook de ontwikkeling van realistische veganistische kazen kan hierdoor in een stroomversnelling komen.

7. Ei- en melkvrij wordt het nieuwe normaal

Veganistische ingrediënten zullen vaker de standaard worden, met name in producten waar ze vooral een functionele rol spelen: dressings, sauzen, romen en vetten zullen steeds vaker plantaardig worden, meeliftend op de groeiende vegan en free from trends en omwille van stijgende prijzen van dierlijke ingrediënten.

8. Grijp je paraplu, er komt een shitstorm aan

Eerst negeren ze je, dan bestrijden ze je en tenslotte win je. Veganisme is wat media-aandacht betreft duidelijk in de tweede fase beland. In 2017 was er in de kranten opeens veel aandacht voor de vermeende gezondheidsproblemen van vegan eten, met name bij kleine kinderen en huisdieren. We verwachten dat in 2018 het veganisme verder onder een vergrootglas zal komen te liggen, wat ook kansen biedt om ons verhaal te doen. De discussie is daarmee veranderd van een fringe onderwerp naar een serieus maatschappelijk vraagstuk.

9.Vega op de klimaatagenda

De politiek zal het thema veehouderij binnen het klimaatdossier niet langer kunnen negeren en met concretere stappen moeten komen om de vleesconsumptie terug te brengen. Niet het of en waarom maar het hoe van het terugdringen van de vleesconsumptie zal een steeds groter deel van het politieke debat gaan uitmaken. Hier zullen wij vanuit ProVeg ook een actieve bijdrage aan leveren met een nieuwe campagne. 

10. Minder vlees en zuivel

Ondanks berichtgeving dat de vleesconsumptie in 2016 licht zou zijn toegenomen, verwachten wij de komende jaren een verdere afname te zien, passend in meerjarige maatschappelijke trends. Een kleine toename in één jaar tijd verandert immers weinig aan de dalende lijn die we de laatste tien jaar zagen. Ook de consumptie van zuivel zal verder afnemen. 

 


> Wil jij Viva Las Vega's (binnenkort ProVeg) helpen om in 2018 alle vegan dromen uit te laten komen? Sluit je dan vandaag nog aan als donateur!

Versnel de vegarevolutie

Help jij ProVeg om veganistisch eten leuk, lekker en makkelijk te maken voor iedereen? Steun ons werk met een gift.

Ja, ik steun ProVeg Nederland voor: met een
  • Eenmalige donatie
  • Maandelijkse bijdrage
  • Jaarlijkse bijdrage

Geschreven door: ProVeg Nederland

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...