Blijf op de hoogte van de laatste vegatrends

Laatste nieuws weten over nieuwe vegan producten? Weten wanneer de leukste events zijn? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en word een kennisbron van vegafeiten!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Zeewier, de lekkerste en gezondste visvervanger

09-11-2017

Er bestaan een aantal visvervangers waardoor je ook als vega kan genieten van de smaak van vis. Acht voorbeelden van ideale visvervangers vind je bijvoorbeeld hier. Maar wist je dat er nog een gezondere manier bestaat om én een visachtige smaak aan je gerecht te geven én tegelijkertijd meer groente te eten? Namelijk door zeewier aan je gerecht toe te voegen! In deze blog kun je lezen waarom zeewier zo gezond is en ontdek je vijf manieren hoe je het in een gerecht kunt verwerken.

Is zeewier gezond?

Het bijzondere aan zeewier is dat het werkt als een soort spons: zeewier neemt voedingsstoffen direct op uit het water. Het bevat veel eiwitten en vezels. Ook zitten er veel omega 3 en 6 vetzuren in. Daarnaast bevat zeewier veel vitaminen. Het is rijk aan vitamine A, B, C en E en verschillende mineralen zoals calcium en ijzer.  De vitaminen en mineralen uit zeewier kunnen makkelijk opgenomen worden door het lichaam. Ook geeft zeewier een vullend gevoel omdat het veel vezels bevat. Zelfs meer dan groente en fruit! Vanwege het hoge vezelgehalte worden suikers in het verteringsstelsel ook langzamer opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt, dit zorgt voor hetzelfde effect als volkorenproducten. Tenslotte heeft zeewier een zilte smaak, waardoor je veel minder zout aan je gerecht hoeft toe te voegen.

Zeewier wordt steeds vaker gepromoot als een superfood met veel gezondheidsvoordelen. Het zou onder andere helpen tegen schildklierziektes, artritis, huidproblemen en slokdarmontsteking. Door de antioxidanten zou zeewier beschermend kunnen zijn tegen hart- en vaatziekten en enkele vormen van kanker. Het is wel belangrijk om te weten dat de effecten van zeewier op de gezondheid nog volop onderzocht worden. Dus veel van deze gezondheidsclaims zijn nog niet goed onderzocht en vaak (nog) onbewezen.

Wil je weten waarom zeewier gezonder én beter voor de dieren, het milieu en de biodiversiteit is dan vis? Lees dan dit artikel: Vis gezond? En waarom eigenlijk geen vis?

Eet zeewier beperkt

Naast gezonde voedingsstoffen kan zeewier helaas ook giftige stoffen (zoals zware metalen, radioactieve stoffen of afvalstoffen zoals pcb’s en dioxine) opnemen uit water. In het algemeen kun je zeggen dat dit bij wieren uit de Noordzee een minder groot risico is dan bij wieren uit sommige regio’s in Azië. Verder kunnen bepaalde wiersoorten zelf specifieke stoffen aanmaken of zo sterk concentreren dat het niet verstandig is er veel van te eten. Dit gaat om stoffen zoals jodium en kaïnezuur. Het is dus niet verstandig om grote hoeveelheden zeewier per dag te eten, 5 tot 10 gram gedroogd zeewier per dag is een mooie aanvulling op je dagelijkse voeding. Omdat zeewier zo rijk is aan allerlei voedingsstoffen, heb je er maar weinig van nodig.

Ga zelf trouwens geen zeewier van het strand rapen. Je weet niet waar dat wier vandaan komt en hoe lang het er al ligt: het kan zomaar bedorven zijn. Uit de supermarkt kun je het gelukkig wel veilig eten.

Bron: Groente uit zee. Recepten en informatie over zeewier en algen.

Zeewier

Vijf manieren om zeewier te gebruiken als visvervanger

De smaak van vis komt eigenlijk van hun leefomgeving: de zee. Daarnaast eten vissen zelf ook zeewier. Dit maakt zeewier een geschikte visvervanger. Want net zoals wieren voedingsstoffen als een soort spons opnemen uit het water, doen ze dat ook met de smaak. Door het toevoegen van deze zeegroenten kun je dus een visachtige smaak aan je gerechten geven. Hieronder volgen vijf simpele ideeën waarmee je zeewier kunt eten.

1. Sushi

Het is bekendste gerecht waarin zeewier wordt verwerkt is natuurlijk sushi. Sushi wordt gemaakt met nori. Nori is wellicht ook het bekendste zeewier. Het wordt gedroogd en vervolgens in vellen verkocht. Deze vellen kun je in vrijwel elke supermarkt kopen. Een lekker recept voor vega sushi vind je hier. Of probeer Veerle’s (een van de oprichters van Viva las Vegas) recept eens dat zij schreef voor de blog van Jamie Magazine.

Vegan sushi

2. Paëlla

In traditionele Spaanse paëlla zit vaak vis of garnaal. Om toch een lekkere visachtige smaak aan je paëlla te geven kun je een versnipperd nori vel toevoegen. Tijdens de VeggieChallenge wordt een recept voor een vegan paëlla gedeeld.

Vegan paëlla

3. Pasta

Je kent inmiddels courgetti misschien wel, waarbij je spaghetti vervangt door slierten courgette. Hierop bestaat ook een variant met zeewier! Het Nederlandse bedrijf Seamore verkoopt bijvoorbeeld “tagliatelle”, gemaakt van het bruinwier “himantalia elongata”. Je kunt het zeewier gebruiken als vervanger van durumpasta in je favoriete pastarecept. De tagliatelle van Seamore kun je online bestellen, maar is ook in sommige Albert Heijns te vinden.

Bij Ekoplaza worden kelp noodles van Sea Tangle verkocht. Het makkelijke aan deze kelp noodles is dat je ze niet eens hoeft te koken. Je kunt de noodles gelijk verwerken in je favoriete gerecht: in salades, soepen, stoofschotels, wokgerechten, of natuurlijk als vervanging van spaghetti.

zeewier

Zeewiersalade kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt kopen. Plus verkoopt bijvoorbeeld een kant-en-klare zeewiersalade met bulgur. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een lekkere salade maken. Bij de Ekoplaza en veel andere natuurwinkels kun je bijvoorbeeld een zakje gedroogde zeewiersalade van het merk TerraSana kopen. Het is een zakje met gemengde soorten zeewier: wakame, kombu, agar-agar, akamodoki en ogo nori. Iris deelt op haar blog ikbenirisniet.nl een heel lekker recept.

4. Zeewiersalade

Zeewiersalade

Bron: Ikbenirisniet.nl

5. Burgers

Ten slotte een gerecht dat altijd lekker is: burgers! Met behulp van zeewier kun je zelf een vegan “vis”burger maken. Merel van Blackbirds en Cakes deelde bijvoorbeeld dit recept, ook weer gemaakt met nori.

Ken je de Dutch Weed Burger al? Dit is een plantaardige hamburger, gemaakt van zeewier en sojasnippers, vol vitaminen en mineralen! Zelfs het broodje van de hamburger is bijzonder. Door het gebruik van chlorella is het rijk aan eiwitten. Lekker, duurzaam, plantaardig en gezond.

De Dutch Weed Burger is verkrijgbaar bij verschillende restaurants in Nederland, waaronder de vestigingen van Bagels & Beans, bekijk hier waar jij hem kan eten.

Dutch Weed Burger
Bron: Dutchweedburger.com

 

Er zijn dus allerlei lekkere en gezonde gerechten te maken met zeewier! En het leuke is dat zeewier, en zeker nori, gewoon in de supermarkt te koop is. Weet jij nog een lekker gerecht met zeewier? Deel het dan in de comments op de Facebookpagina van Viva las Vegas, gebruik de hashtag #vivalasvegasnl op Instagram, of #vivalasvega op Twitter!

Geschreven door: Ilona de Ruijter
Over Ilona: "In het dagelijks leven werk ik bij Tauw aan duurzame oplossingen voor een betere leefomgeving. In mijn vrije tijd ben ik veel met plantaardig eten bezig: erover lezen, koken en uit eten gaan. Daarover schrijf ik met veel plezier blogs voor ProVeg. Daarnaast ontdek ik graag nieuwe plekjes in binnen- en buitenland".

Lees nog meer

Doe mee aan de VeggieChallenge!

Dertig dagen minder vlees eten: het is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. Daag jezelf uit met de VeggieChallenge. Wij helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning

Doe mee!

Blijf op de hoogte van veganieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe vega producten, acties en events? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Viva Las Vega´s en wij zorgen dat je altijd op de hoogte blijft!
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam

Doe een donatie

Steun Viva Las Vega's met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Jouw e-mailadres
Jouw voornaam
Secure and Spam free...